Fair Practice Code

Binnen de dynamische culturele sector koestert Get Loose een diepgaand besef van de drie essentiële codes die nageleefd moeten worden. Deze vormen de ruggengraat van onze verbintenis aan integriteit en ethisch handelen. Get Loose heeft in de afgelopen vijf jaar met onvermoeibare inspanningen haar positie opgebouwd, waarbij talloze mensuren hebben bijgedragen aan hetgeen we vandaag bereikt hebben. Bij de oprichting van een bedrijf of instelling is het een uitdaging om alle gewerkte uren adequaat te vergoeden, en Get Loose erkent de vrijwillige investeringen die hiermee gepaard gaan.

 

Bewust van het feit dat onderbetaling een hardnekkig probleem binnen de sector is, heeft Get Loose in 2020 actief en doelbewust besloten de Fair Practice Code te omarmen en te implementeren. De quickscan heeft reeds aangetoond dat Get Loose op de juiste weg is, maar we erkennen dat er nog stappen te zetten zijn, met name op het gebied van maatregelen om onder optimale omstandigheden te werken en het waarborgen van voldoende compensatie om medewerkers te beschermen tegen risico's.

Get Loose heeft deze uitdagingen aangepakt door de kernprincipes van de code naast onze eigen werkwijze te leggen en deze naadloos te integreren.

 

Transparantie en Openheid:

We verbinden ons ertoe open en transparant te communiceren over onze doelen,

activiteiten, en financiën. Belanghebbenden, inclusief jongeren, workshopdocenten en artiesten, worden actief betrokken en op de hoogte gehouden van relevante informatie.

 

Eerlijke Behandeling:

We streven ernaar om alle individuen en belanghebbenden, waaronder jongeren,

workshopdocenten en artiesten, eerlijk en respectvol te behandelen, ongeacht hun achtergrond, geslacht, ras, geloof of andere kenmerken. Discriminatie wordt niet getolereerd.

 

Financiële Integriteit:

Samen met jongeren, workshopdocenten en artiesten beheren we onze financiën

op een eerlijke en verantwoordelijke manier. Financiële informatie wordt accuraat

gerapporteerd, en we zorgen voor een juist gebruik van middelen.

 

Verantwoorde Fondsenwerving:

Onze fondsenwervingsactiviteiten zijn eerlijk en ethisch. We betrekken jongeren,

workshopdocenten en artiesten actief bij onze fondsenwerving en streven naar

transparantie over de bestemming van ontvangen fondsen.

 

Partnerschappen en Samenwerking:

We betrekken jongeren, workshopdocenten en artiesten bij het aangaan van

partnerschappen met andere organisaties en belanghebbenden op een eerlijke en gelijkwaardige basis. Samenwerkingen worden aangegaan met respect voor elkaars missie en waarden.

Zorg voor Medewerkers en Vrijwilligers, Inclusief Jongeren, Workshopdocenten en Artiesten:

We bieden samen met jongeren, workshopdocenten en artiesten een veilige en inclusieve omgeving voor onze medewerkers en vrijwilligers. We erkennen hun bijdragen en streven naar een gezonde balans tussen werk en privé.

 

Duurzaamheid en Milieubewustzijn:

Samen met jongeren, workshopdocenten en artiesten zetten we ons in voor

duurzame praktijken en minimaliseren we onze ecologische impact. We moedigen

milieubewustzijn aan in al onze activiteiten.

 

Evalueren en Verbeteren:

We doen dit alles in samenwerking met jongeren, workshopdocenten en artiesten

en zijn bereid om onze praktijken te evalueren en voortdurend te verbeteren. Feedback van deze groepen en andere belanghebbenden wordt serieus genomen en gebruikt om onze prestaties te versterken.

Door het aannemen van deze Fair Practice Code, samen met jongeren, workshopdocenten en artiesten, bevestigt de Stichting Get Loose haar toewijding aan eerlijkheid, integriteit en positieve impact, en erkent ze de waarde van de actieve betrokkenheid van deze diverse groepen bij al haar activiteiten.

 

Cultural Governance Code

Get Loose omarmt de Governance Code Cultuur en zet zich in om de principes ervan onverkort toe te passen. Dit streven wordt geconcretiseerd in een uitgebreid reglement dat nauwkeurig de borging van deze code binnen Get Loose waarborgt. Daarnaast is er een gedetailleerde profielschets van de Raad van Toezicht (RvT) en het bestuur opgesteld, waarbij individuele zittingstermijnen zijn vastgelegd in een doordacht rooster van aftreden. Get Loose staat garant voor de publicatie van gedetailleerde jaarverslagen en jaarrekeningen op onze website, inclusief de volledige samenstelling van de RvT en het bestuur, evenals eventuele nevenfuncties. Het onbezoldigde karakter van de rol van RvT-leden onderstreept onze toewijding aan eerlijk bestuur.

 

 

Code Culturele Diversiteit

"In lijn met ons streven naar inclusiviteit, zoals eerder beschreven bij het thema Inclusiviteit, presenteert Stichting Get Loose zich als een organisatie die van nature divers en inclusief is. De resultaten van de quickscan bevestigen dit, waarbij Stichting Get Loose opmerkelijk scoort binnen de categorie van 26 – 32 punten. Deze positieve evaluatie weerspiegelt de zorgvuldige aandacht die wij besteden aan diversiteit op alle fronten: Publiek, Programma, Personeel en Partners. Het bevestigt tevens onze toewijding aan het creëren van een omgeving waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt.

Als onderdeel van ons streven naar inclusiviteit, omarmen wij de principes van de Code Culturele Diversiteit. Stichting Get Loose verbindt zich ertoe om diversiteit en inclusie te bevorderen binnen onze organisatie. Concreet streven wij naar:

 

Culturele Diversiteit in Programma's:

• Het stimuleren van een divers en inclusief programma dat verschillende

culturele perspectieven omvat, met bijzondere aandacht voor jongeren,

workshopdocenten en performers.

 

Diversiteit in Personeelsbestand:

• Het bevorderen van diversiteit in ons personeelsbestand, met speciale

aandacht voor het betrekken van jongeren en workshopdocenten.

 

Samenwerking en Partnerschappen:

• Actieve samenwerking met diverse organisaties en gemeenschappen om

een breed scala aan perspectieven en talenten te integreren.

 

Publieksbereik:

• Het streven naar een inclusief publieksbereik, waarbij we alle lagen van de

samenleving betrekken en jongeren in het bijzonder aanspreken.

 

Onze betrokkenheid bij de Code Culturele Diversiteit versterkt onze inzet voor inclusiviteit en weerspiegelt onze overtuiging dat een diverse en inclusieve benadering niet alleen de kwaliteit van onze activiteiten verrijkt, maar ook bijdraagt aan een meer rechtvaardige en representatieve culturele sector.